Ιδανική για τους εραστές της φύσης αλλά και για όσους δεν επιζητούν το πλήθος και τη φασαρία στις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Αλόννησος, προσφέρει ήσυχη και ξεκούραστη διαμονή ενώ παράλληλα μπορεί να ικανοποιήσει και φυσιολατρικές απαιτήσεις του επισκέπτη καθώς προσφέρεται για πεζοπορίες και θαλάσσιες εξορμήσεις.

Οι πεντακάθαρες και όμορφες παραλίες της, τα πυκνά πευκόφυτα δάση της, τα μονοπάτια της που διασχίζουν μοναδικά τοπία και οι γραφικότατοι οικισμοί τις, σίγουρα θα σας αποζημιώσουν. Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους, για τη προστασία της οποίας δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Σποράδων, το οποίο χρησιμεύει σαν καταφύγιο της και μπορεί ο καθένας να το επισκεφθεί.

Το Πατητήρι, το λιμάνι, είναι πολύβουο και πολύχρωμο, αλλά με άναρχη αρχιτεκτονική. Εδώ βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και αρκετές ταβέρνες, cafes και μπαράκια. Από δω ξεκινούν και καΐκια με τα οποία μπορείτε ξεκούραστα να επισκεφτείτε τις πολλές και διαφορετικές παραλίες και ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στο άγριο βόρειο και δυτικό τμήμα του νησιού και δεν προσεγγίζονται διαφορετικά. Ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και ο Αϊ-Δημήτρης είναι μικροί ψαράδικοι οικισμοί με όμορφες παραλίες και συμπαθητικές ψαροταβέρνες. Η Χώρα, ο παλιός οικισμός της Αλοννήσου, χτισμένη σε στρατηγικό σημείο με εξαίσια θέα από ψηλά, διατηρεί την παραδοσιακή φυσιογνωμία των σπιτιών και των στενών πλακόστρωτων δρόμων της. Το νησί προσφέρεται και για περιπάτους, καθώς διαθέτει σηματοδοτημένα μονοπάτια, αλλά και για διακοπές με ιστιοπλοϊκό. Μην παραλείψετε μια ημερήσια εκδρομή-ξενάγηση με προορισμό τα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου. Αν βρεθείτε στο νησί παραμονή και ανήμερα της Παναγιάς, στο Παλιό Χωριό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι.